Johns Hopkins University Student Center

Stepped mass timber roof structure on up to 4 levels of reinforced concrete structure
Client: 
The Johns Hopkins University
Architect: 
Bjarke Ingels Group
Country: 
United States
Caption: 
© Bjarke Ingels Group

The 150,000 SF building will provide a non-academic hub on the Homewood campus of the Johns Hopkins University. The BIG-designed building comprises a cluster of flat-roofed, timber volumes that will host a range of activities like relaxation, performing arts and dining, all stacked along a sloped site. knippershelbig is consulting the architectural team as the envelope consultant and structural engineer throughout all design phases and construction. On top of the below grade reinforced concrete structure, the team designed an unique framing of glued laminated timber columns and beams with dowel-laminated timber roof slabs. Each individual roof is arranged on a different elevation, creating a stepped landscape of roof platforms that follows the elevation of the sloping terrain. knippershelbig furthermore designed a high performing glazed envelope at the building's perimeter and in the clerestories in between the roof platforms.

Projektnummer: 
0726